Fuhh!!!!

Sejak kebelakangan nih, banyak perkara yang dibuat last minute. This is not my style. Biasanya, kalau ada apa-apa yang nak dibuat, 1-2 hari sebelum due, dah ready dah….

Tapi sejak kebelakangan ni…. banyak bende yang jadi last minute. Bende nya dah terpikir nak buat tapi tak terbuat. walaupun masa ada terluang tapi x terbuat. Otak nih dah jadi mcm confius… kes berat nih

1. FRGS – Proposal nih, very last minute submitted to officer in charge. Dah lewat 1 hari. Tengah meeting pun, dok baiki lagi proposal yang di nilai oleh panel. Akhirnya dapat siapkan. Kalau last minute nih, quality akan terjejas lah. Ada rezeki dapat. x de, cuba lagi.

2. Dgn Dato’ Bakri… Proposal mintak dah lama, after 1 week, x buat apa2.. dpt sms terus kelamkabut buat and can be completed within 1 day and was submitted to Dato’ in Sarawak. If everything ok Dato’, I want 10k to make site survey in Sarawak

3. Yang nih paling dasyat. Trip to China dah prepare almost 2-3 months… tapi lengah2.. sampai lah dah nak fly next monday, hari ni Thursday baru nak pikir pasal VISA. Ingatkan ke China x perlu VIsa, mcm ke Indon atau UK.

8.00 am hantar anak sekolah minum di Sg Isap, sms kawan yang dah pergi ke China sebelum nih… lambat reply. Then sms my chinese student, she’s not really sure need a visa or not. But she think must have visa. To conform, sms my friend currently has a business trip to China. He reply sms and told that i must have visa and the application should be 1 week earlier. FUHH!!!! start panic… this is affect of last minute works. Panic, kelam kabut…..kenapa x tanya, tiket dah beli return!!… klu 1 week, means, cancel la fly ke China.. apa aku nak menjawah pada finance!! MATI…

8.30 Drive to office, kepala dah berlegar2 camana nak solve this problem…. kena turun KL nih…. x pe, tggu sampai office dulu, investigate thru web…. tgk masih ada peluang ke x. X byk maklumat dari web. Call dekat 20 kali, x berangkat… Tapi bila baca 1 clause dlm web tu, we can apply for rushing application… can be completed within 1 day. ALHAMDULILLAH MASIH ADA PELUANG.

9.00 Jam dah 9.00 pagi…. decided to pegi KL. Tru the web, visa application is open at 9-3 oclock. So, i still have time. Print the form, and it’s need photo. Start congak. 9.30 from Pekan.. arrive at Batu 11, to take another car at my house dan amik instant photo…. congak2, dlm 11 blh gerak dari rumah ke KL.. sempat ke nak kejar sblm pkl 3 di Ampang.Pecut dari Pekan, setengah jam je dah sampai kat batu 11 dan terus buat photo. Ding Dong Ding Dong, amik kereta lagi… jam 11 start pecut keluar dari rumah. Kalau bawak 140km/h, blh sampai 2 jam di KL itu pun kalau x jam, blh la sampai cepat di Embassy China di Ampang. AMPANG BEB..x jem ke ?

Start masuk highway aku dah pecut 130-140 km/h, tiba2 nampak 1 kereta cam aku kenal. Masa drive nih, aku x nak pikir dah speed trap, speed trap highway LPT nih wajib ada lah, tiap2 hari wajib ada. cuma lokasi je tak tahu kat mana. Nampak 1 kereta yg aku kena tadi, mmg sah, aku kena… Ahmed from IRAQ. his wife is from China… La.. kenapa aku x consult dia awal2 lagi…

Terus aku call dia, ‘you are in red car ?’ i said yes,’ Why you so rushing’ I’m now in my way to chinese embassy… dia kata x perlu rush, sbb chinese embassy is closed at 12 o’clock…. Waaaaaaaaa!!! 12 oclock ? aduh mcamana nih!!Aduh macamana? Kalau 1 day process for visa tu, camana dia kira? klu buat esok pkl 9 pagi, adakah 9 pagi esoknya akan dapat….. klu gitu, maknanya 9 pagi senin baru dapat visa. Flight ke china 9.50am.. aduh, Habislah aku mcm nih…..

X puas hati, i called my chinese student, ask him to contact chinese embassy, Masa tu aku dah slow dah kereta.. dah x pecut 140km.. buat apa nak rushing2x. dah tutup pkl 12. jam 11 tolak tak kan blh sampai jam 12 di KL…. Kalau Ferarri, mungkin.

Lebih kurang sebelum nak sampai exit maran. Ada speed trap!!! Aku dah kata dah… nasib baik tak kena tahan. sbb masa tu dah DOWN dah… sbb embassy tutup pkl 12.

X lama dato bakri call, tanya pasal projek di Sarawak, borak2 sikit dgn Dato’….. Tgh drive, aku pikir2 camana nak solve nih. buatnya isnin baru blh amik..macamana aku nak buat…. nampak gayanya mintak delay 1 hari dan aku akan tanggung all the cost of delaying.

Sambil2 memandu, surf internet, Digi Unlimited Broadband… dapatkan nombor embassy, utk conformkan…… x dapat get thrugh the phone call. My student call, dia dapat dah maklumat dari chinesse Embassy. betul lah katanya, 12 tutup…..Tapi dlm hati Dhamir ku, aku nak pegi jugak ke chinese embassy, kalau perlu jumpa duta.. aku jumpa.. klu perlu main org dalam, aku cuba… teringat kat Dato’ Bakri, x kan Dato’ x kenal Menteri.. mintak tolong Dato’.. Apa2 hal, aku tekad nak pegi jugak walaupun tutup. Pecut balik 140 km/h selepas dah lepas speed trap tu…. Org kata, kalau dah ada 1 kawasan speed trap, kat depan x de lagi…. sbb kawasan Pahang nih, ada 1 je gun tu!!…🙂

Akhirnya, 1.00 pm sampai di Jalan Ampang, guna Garmin, setkan china embassy, senang je dapat carik…. lalu depan china embassy, Tutup rapat pintunya.. nampak bendera ada… tapi pintu tutup rapat…. Agaknya betul lah urusannya sampai 12 sahaja. Tapi x logik la pulak…. takkan la urusan2 lain pun sampai pkl 12 gak… takkan la dia bukan mcm office hour.. tertutup rapat pintunya. Aku pusing semula, parking kat belah belakang2 sikit, search internet. Tgk kat alamat Chinese embassay for visa application, alamatnya kat Plaza OSK. Yg aku tgk tertutup rapat tu, chinese embassy… bukan plaza osk. Garmin, Garmin, setkan carik Plaza OSK. Aduh!!! masa ni lah pulop dia nak loss satellite reception, harem jadeh sungguh… Aku redah je lah…

Redah punya redah, jumpa Plaza OSK. Parking kat tepi2, lantakla kena parking ke apa ke…. naik ke tingkat 2 for visa application. Aku tgk masih bukak, dan ramai org berurusan. Dgn penuh semangat aku gi tanya kaunter, dia kat masih bukak… aku tanya on rush application, dia kat blh hantar hari nih tapi kena amik esk 9.00 pagi… ALHAMDULILLAH…sekali lagi ALLAH tolong org2 yang beerdoa kepadanya. Kalau maklumat Arab Iraq tadi dan mklumat frm my student tadi….. Aku maybe x naik ke situ. Tapi ALLAH maha kaya, dah tolong org yg berdoa….. Akhirnya, application berjaya di hantar dgn jayanya. Tanpa ada sebarang supporting document. Mula2 tu dia mintak invitation letter, tapi aku kat ada dlm soft copy. Dia kata print la kat ampang park.. aduh.. mana aku nak tahu kedai mana. Call Mas, mintak dia fax kan ke embassy dari office, amik masa gak tu….

Dah siap aku isi borang, pegi kat reception counter nak tanya borang aku lengkap ke x, dia kata ok… pah tu aku kata, kena tunggu lah, sbb my staff tgh nak fax dari sana. Then aku saja uji dia lagi, klu x perlu dokumen, ok ke ? Dia kata, klu buat visit as a tourist, x perlu dokumen…LA!!! kenapa x ckp.. aku kata, klu cam tu,  can i put visa for tourist, dia kata blh.. La.. hampeh tol, penat je aku call office, suruh fax.

Dah submit borang, dan bayar mahal la sikit sbb rush application, esok dia janji 9.00 pagi suruh collect. Semoga semuanya berjalan lancar. Ameen.

ITU LAH KALAU LAST MINUTE, SBLM NI X PERNAH BERLAKU CAM NIH, MASA PEGI EUROPE DULU, WELL PREAPRED, MASA PEGI INDON PUN SAMA….

MUNGKIN KEPALA SERABUT, SO.. BYK BENDA YG CONFIUS NAK BUAT MANA DULU.. AKHIRNYA SEMUA LAST MINUTE……..

TAPI YANG PENTING ADALAH, KEBERGANTUNGAN KEPADA ALLAH ADALAH PENTING!!!