baru berjaya apply.. belum berjaya dapat lagi… susah dan rumit…

nak fahamkan proses permohonan, 1 hal… kena baca satu2 dengan penuh sabar dan fokus, baru paham. 1st kena gi bayar dulu sebanyak rm450 di standard chatered, bank itu sahaja.. bank lain x boleh.. bawak balik resit.. byk information dlm tu..

apply online guna 1 borang, apa codenya.. lupa dah.. kat situ nnti dia mintak maklumat dlm resit yang kita bayar tadi. isi dan proceed.. lepas tu check photo.. ini yang leceh.. nak kena ikut standard dia sendiri. photo file nak kena upload, baru boleh proceed. camana nak buat ? adakah nak gi amik dulu kat kedai gambar.. x boleh lak kedai gambar sesuka hati.. ada panel nya yang dah biasa buat utk apply visa US. kat KL nun.. huh!!

cuba je lah… amik gambar2 lama, guna software dia, crop kan… huh.. x dapat gak..

amik DSLR, capture, save dalam notebook.. upload dan edit/crop guna software yg diberi dlm web US tu.. try 4-5 kali.. akhirnya berjaya lepas. dah lepas tu, baru boleh proceed ke next.. yang senang sikit lah.. sbb just key in text information je..

akhir sekali dapat barcode dan catit bar code tu.

bukak pulak schedule for interview.. isi maklumat semua2 yang dikehendaki dan isi barcode yang diminta.. set appointment utk interview.. dan tunggulah interview. kelulusan interview is not based on information given in the form but based on interview result.. huhuhu.. interview 4 mei 2011, fly 14 may 2011.. macamana ? nak beli tiket dulu ke , nak tunggu result interview dulu … buat nya x lepas masuk sbb muka cam terrorist… melayang tiket..🙂